Κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο η ΕΡΤ3;

Κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο η ΕΡΤ3;

Αρ. Πρωτ. 7145/02.12.2010

Προς Υπουργούς

- Οικονομικών

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων                     

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει και καταγράφονται σε όλες τις εκφάνσεις του επαγγελματικού στίβου, ενώ εξαίρεση δεν αποτελεί ο χώρος της ενημέρωσης. Μετά τις εφημερίδες που κλείνουν η μία μετά την άλλη, οδηγώντας σε επαγγελματικό αδιέξοδο και στην ανεργία δημοσιογράφους και επαγγελματίες του χώρου, στο στόχαστρο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει μπει η ΕΡΤ 3, που εδρεύει στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της κρατικής τηλεόρασης, η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά την εύκολη λύση της απαξίωσης της περιφέρειας, καθώς από τα τρία κρατικά κανάλια που λειτουργούν, επιλέγει να εξετάσει το κλείσιμο του σταθμού της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ΕΡΤ1 και τη ΝΕΤ. Συντηρώντας με αυτόν τον τρόπο μία παθογένεια ακριβών παραγωγών, πληρώνοντας αδρά δημοσιογράφους και παρουσιαστές εκπομπών με μικρή τηλεθέαση, ενώ πρακτικά η ενοποίηση και συγχώνευση των δύο καναλιών που εδρεύουν στην Αθήνα θα ήταν πιο εφικτή, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε τεχνικό εξοπλισμό. 

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης υποβαθμίζει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της βορείου Ελλάδος, καθώς κλείνει ένα σημαντικό βήμα λόγου, επιβεβαιώνοντας τον αθηνοκεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής που ασκεί, αφήνοντας στο περιθώριο την περιφέρεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία την πιθανότητα οριστικού κλεισίματος της ΕΡΤ3 που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη;

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο κρατικών καναλιών που εδρεύουν στην Αθήνα, διατηρώντας τη λειτουργία της ΕΡΤ3, ως μοναδικού περιφερειακού αλλά και ποιοτικού τηλεοπτικού καναλιού;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για το προσωπικό που στελεχώνει την ΕΡΤ 3, αλλά και τον τεχνικό εξοπλισμό, στην ακραία και απευκταία περίπτωση κλεισίματος της ΕΡΤ 3, και πώς προβλέπεται να τα αξιοποιήσουν;

Απαντήσεις Υπουργείων